Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gomba görög módra

2015.03.09

Vettem egy doboz gombát, hogy majd lesz belőle gombapaprikás. De aztán úgy döntöttem, egy kicsit csavarok a dolgon, és hát nem is én lennék, ha nem kísérleteznék mindig valami újdonsággal! Próbáljátok ki, nagyon finom! Most egyszerű csiperkegombából főztem, de vegyes gombákból talán még finomabb lehet.

de2f26c9-a155-41c9-8597-f7e0a057bbcf.jpg

Hozzávalók:

fél kiló csiperkegomba

1 gramm szárított erdei gombakeverék (pl. vargánya)

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

fél pohár száraz vörösbor (bő fél deci)

2 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál vörösborecet

1 paradicsom, kis kockákra vágva

1 babérlevél

1 kis darabka fahéj

1 mokkáskanálnyi kakukkfű

2 borókabogyó

6-8 szem feketebors

olivaolaj

tálaláshoz: parmezánsajt és friss petrezselyemzöld

 

A szárított gombát 1 dl forró vízbe áztattam. A vöröshagymát és a gombát nagyobb cikkekre vágtam.(Nekem nagyméretű, tölteni való gombáim voltak, azt 8 részre vágtam, a hagymafejeket pedig keresztben félbevágtam – így olyan lett, mint egy gombafej – majd ezeket a feleket 8 cikkbe vágtam). A fokhagymát felaprítottam.

Egy lábosba kb. fél deci olívaolajat öntöttem és a vöröshagymát – egy csipetnyi sóval megszórva - közepes lángon, időnként kevergetve 20 percig sütöttem, így szép lassan karamellszínűre pirult. Szűrőlapáttal kivettem, majd ment bele a gomba a fokhagymával és szükség szerint még egy kevés olívaolaj. A gombát szintén közepes lángon 10 percig pirítottam, közben néha megkevergettem.

Ezután visszatettem a hagymát, ráöntöttem a bort és nagy lángon 2 percig forraltam. A lábosba tettem a többi hozzávalót – az áztatott gombát az áztatólével együtt - és lefedve, mérsékelt tűzön készre főztem (kb. 20-30 perc).

Közben készítettem egy kis krumplipürét köretnek.

Az elkészült gombát frissen vágott petrezselyemmel és reszelt parmezánnal szórtam meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.