Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Medvehagyma tartósítás, receptek

2011.04.01

Duplán medvehagymás tojásos galuska

 

p1130419_.jpg

Ezt a receptet nem fogom részletesen leírni, mert mindenki tud tojásos galuskát csinálni.

Viszont szeretném feljegyezni saját magamnak is azt, hogy hogyan tartósítottam a medvehagymákat, azért, hogy jövőre is tudjam  

 

Először tehát, hogy mitől is duplán medvehagymás a galuskám:

1.   A galuska tésztájába kevertem egy adag apróra vágott medvehagymát

2.   Egy lábosban vajat olvasztottam, ebbe szintén tettem egy jókora adag aprított medvehagymát,  hozzáadtam a kifőtt és lecsepegtetett galuskát, egyet kevertem rajta, majd ráöntöttem a felvert tojást is és készre sütöttem.

 

A medvehagyma tartósítása:

 

Először is a mosogató medencéjét hideg vízzel feltöltöttem és az összes levelet jól lemostam. Ezután salátacentrifugával leszárítottam őket és konyharuhára terítve hagytam, hogy a maradék nedvesség is leszáradjon róla. A levelekről  a szár részét levágtam.

 

Ezután 3 módszert próbáltam ki:

1. A leveleket szépen elrendezve, egy zárható műanyag  dobozban a  hűtőszekrénybe tettem. Azóta egy hét eltelt, a levelek még tökéletesen szépek és frissek, szerintem még egy hétig simán ellesznek így.  A már kissé fonnyadtabb levelek pedig használhatóak krémleveshez, pogácsához stb.

2. A leveleket adagonként bezacskózva a fagyasztóba tettem. Így jóval tovább eláll, bár számítani lehet arra, hogy felolvasztás után nem lesznek olyan szépek a levelek, és nyilván valamennyit veszít a vitamin- és egyéb hasznosanyag-tartalmából, de biztosan jól használható lesz.

 

3. A harmadik adag levelet szálirányra merőlegesen, kb. 4-5 mm széles csíkokra vágtam és egy nagy tálba tettem. Szórtam rá kevés sót, meglocsoltam olivaolajjal, és egy jól záródó befőttesüvegbe gyömöszöltem (jó szorosan, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne). A tetejére még öntöttem egy kis olajat lezárásképpen, majd rácsavartam a fedőt és most ez is a hűtőszekrényben pihen felhasználásig. Ezzel a módszerrel is hosszú hónapokig eltartható szerintem.

 

Krémleves:  kb. 15-20 dkg levelet nagyobb darabokra vágok. Két kisebb, hámozott és kockára vágott krumplival és egy adag húslevessel megfőzöm, majd botmixerrel  pépesítem. Adok hozzá kevés tejszínt és frissen apróra vágott medvehagymát).

 

p1130404_s.jpg

 

Medvehagyma-mártás: egy serpenyőben megolvasztok 3 dkg vajat, és megpárolok rajta 5 dkg apróra vágott póréhagymát és egy nagy csokor apróra vágott medvehagymát. Rászórok 3 dkg lisztet, megkevergetem, majd felöntöm 4 dl alaplével (vagy vízzel, de ebben az esetben majd még sózni is kell a mártást). Simára keverem (ezen a ponton lehet botmixerrel pürésíteni, ha még simább, krémesebb mártást szeretnénk), majd pedig 2 dl tejszínt keverek hozzá. Fűszerezni lehet fehérborssal, frissen reszelt szerencsendióval.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

@

(oldalas, 2011.04.03 04:31)

MH dömping?? :) :)
1 befőttes üvegbe 1 kanál só kell. Úgy tényleg elál 1 évig is