Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Zakuszka

2010.08.15

Zakuszka – ez olyan oroszosan hangzik, nem? Pedig Olaszországból kaptam a receptet 

Pár hete még nem is hallottam róla, most viszont csak dicsérni tudom ezt a finomságot, nem is tudom milyen kategóriába soroljam: hidegen pirítóssal már kóstoltuk, de valószínűleg használom majd pizzaalapként vagy ételízesítőként is. Befőttesüvegben tartósítva sokáig eláll.

 

 

Kép

 

A következő mennyiségből nekem 3 befőttesüveg telt meg (egyenként kb. 3 dl-esek):

1 nagy fej vöröshagyma

70 dkg padlizsán

45 dkg piros paprika (kápiát vettem, szerintem még a pritamin is jó)

30 dkg paradicsom

25 dkg főtt bab (én nagy szemű, fehér konzervbabot vettem, így a babfőzési időt is megspóroltam)

1 dl étolaj

 

A padlizsánokat forró sütőben (kb. 180-200 fok) puhára sütöm. Ez a padlizsánok méretétől függően ¾ - 1 óráig tarthat.

A paprikát késes aprítógéppel felaprítom, a paradicsomot összeturmixolom.

A hagymát az olajon elkezdem dinsztelni, ráteszem a paprikát, és fedő alatt, kis lángon kb. háromnegyed óráig párolom.

Közben a megsült padlizsánt lehámozom, feldarabolom. A leszűrt babot krumplinyomóval megtörtem (nem kell nagyon pépesre, csak olyan rusztikusan darabosra.

A hagymás-paprikás alaphoz hozzáadom a paradicsomot, padlizsánt és a babot, sózom, borsozom,és még fél óráig főzöm.

Még forrón befőttesüvegekbe töltöm. Az üvegekbe tettem csipetnyi szalicilt, hogy ne romoljon meg.

Szárazdunsztban hagyom kihűlni.

 

Kép